Gnocchetti sardi vongole e fiori di zucca

Sardinian gnocchi with clams and courgette flowers: a delicious first course with a sea and land flavor, thanks to the use of clams and courgette flowers. Close your eyes and you will seem to be immersed in the scents of the sea, with some hints to the earth, that land that gives us many good fruits.

Gnocchetti sardi vongole e fiori di zucca : un primo delizioso dal sapore di mare e terra, grazie all’utilizzo delle vongole e dei fiori di zucca. Chiudete gli occhi e vi sembrerà di essere immersi nei profumi del mare, con qualche accenno alla terra, quella terra che ci regala tanti buoni frutti.

Ingredienti

  • 250 gr di gnocchetti sardi/ 7oz Sardinian gnocchi
  • 500 gr di vongole /1 lb of clams
  • 5 pomodorini rossi/5 red cherry tomatoes
  • 3 fiori di zucca/3 courgette flowers
  • prezzemolo/parsley
  • sale/salt
  • olio/oil
  • peperoncino/chily peppers

In a pan put 3 tablespoons of oil, a clove of garlic, the parsley in a stalk and a glass of water. Incorporate the clams and cover with a lid. Cook over high heat and open all the clams, from time to time remove the ones that open. Once all have opened, filter the cooking water of the clams with cheesecloth. Set aside the water and shell most of the clams. Put the same washed pan back on the heat: add the oil, the chopped parsley, the garlic cut in half and the chilli pepper. Add the clams, the cooking water of the clams, the white wine and cook. At the end of cooking, add the washed, cleaned and dried courgette flowers, cook for 5 minutes and salt. In the meantime, cook the Sardinian gnocchi in abundant salted water. Drain and pour them into the dressing. Serve by decorating with the shelled clams that you have put aside and enjoy your meal!

In una padella mettete 3 cucchiai di olio, uno spicchio di aglio, il prezzemolo in gambo e un bicchiere d’acqua. Incorporate le vongole e coprite con un coperchio. Cuocete a fiamma viva e fate aprire tutte le vongole, di volta in volta togliete quelle che si aprono. Una volta che tutte si saranno aperte, filtrate l’acqua di cottura delle vongole con una garza. Mettete da parte l’acqua e sgusciate gran parte delle vongole. Rimettete sul fuoco la stessa padella lavata: aggiungete l’olio, il prezzemolo tritato, l’aglio tagliato a metà e il peperoncino. Aggiungete le vongole, l’acqua di cottura delle vongole, il vino bianco e fate insaporire. Aggiungete verso fine cottura i fiori di zucca lavati, puliti e asciugati, lasciate cuocere per 5 minuti e salate. Nel frattempo cuocete gli gnocchetti sardi in abbondante acqua salata. Scolateli e versateli nel condimento. Servite decorando con le vongole con guscio che avete messo da parte e buon appetito a tutti!

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