Polpettine di cavolfiore e ricotta

Il cavolfiore è un ortaggio tipico della stagione invernale ma è poco apprezzato, soprattutto dai più piccoli di casa. Per conquistare la fiducia di mia figlia , che non ama per niente il cavolfiore,ho pensato ad una ricetta originale , rustica e nutriente. Unendo il cavolfiore, al prosciutto cotto e alla ricotta vi darà un ripieno dal gusto irresistibile, che farà impazzire tutti. INGREDIENTI :

  • 1/2 cavolfiore
  • due cucchiai di olio extra vergine di oliva
  • sale
  • 1/2 cipolla
  • 4 cucchiai di pangrattato
  • 4 cucchiai di ricotta fresca
  • pepe
  • 2 fettine di prosciutto cotto

In una pentola , dorate la mezza cipolla con l’olio, aggiungete il cavolfiore lavato , due bicchieri di acqua e lasciatelo cuocere per 15 minuti. Quando sarà abbastanza morbito,scolatelo e mettetelo in un piatto.Aggiungete la ricotta al cavolfiore e con una forchetta, schiacciate il tutto fino a farlo diventare una crema .Aggiungete il prosciutto tagliato a pezzettini , il pepe e il pangrattato,amalgamate il composto.Prendete l’impasto con le mani e realizzate delle polpette rotonde,rotolatele nel pangrattato e adagiatele su una teglia unta con un cucchiaio di olio. Infornate a 200°per 20  minuti. Giratele di tanto in tanto.Una volta cotte ,sfornatele e lasciatele intiepidire prima di servire.

Cauliflower meatballs and ricotta                                                                               The cauliflower is a typical vegetable of the winter season but it is not appreciated, especially by the smallest of the house. To win the trust of my daughter, who does not love cauliflower at all, I thought of an original recipe, rustic and nutritious. Combining the cauliflower, cooked ham and ricotta ( Ricotta ,from the Latin recocta is a dairy product.Will give you an irresistible filling that will drive everyone crazy.                                INGREDIENTS:

  • 1/2 cauliflower
  • two tablespoons of extra virgin olive oil
  • salt
  • 1/2 onion
  • 4 tablespoons of breadcrumbs
  • 4 tablespoons of fresh ricotta
  • pepper
  • 2 slices of cooked ham

In a saucepan, brown the half onion with the oil, add the washed cauliflower, two glasses of water and let it cook for 15 minutes. When it is quite soft, strain it and put it in a dish. Add the ricotta to the cauliflower and with a fork, crush everything until it becomes a cream. Add the ham cut into small pieces, pepper and breadcrumbs, mix the mixture. the dough with your hands and made of round meatballs, roll them in breadcrumbs and place them on a greased pan with a tablespoon of oil. Bake at 200 degrees for 20 minutes. Turn them from time to time. Once cooked, remove from the oven and leave to cool before serving.

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