Praline di salmone su vellutata di zucca

One of the most frequent debates when it comes to recipes for Christmas dinner is between those who claim it is always the case to choose traditional dishes and those who instead claim that it is good to experiment. There is therefore space both for those who love traditional things and for those who love the most modern kitchens, where possible by mixing so as to create surprise and bring to the table a truly unique menu. Today I propose you a simple and tasty dish as an alternative to the traditional appetizers: “Salmon pralines on pumpkin cream”.

Uno dei dibattiti più frequenti quando si parla di ricette per la cena di Natale è tra chi sostiene sia sempre il caso di scegliere piatti tradizionali e chi invece sostiene che sia bene sperimentare. C’è spazio dunque sia per chi ama le cose tradizionali sia per chi ama le cucine più moderne, laddove possibile mescolando così da creare sorpresa e portare a tavola un menù davvero unico. Oggi vi propongo un piatto semplice e gustoso come alternativa ai tradizionali antipasti: ” Praline di salmone su vellutata di zucca”.

Ingredienti per le praline di salmone/Ingredients for salmon pralines

  • 250 gr di salmone /9oz of salmon
  • aglio in polvere/ garlic powder
  • olio/oil
  • sale/salt
  • zenzero/ginger
  • noce moscata/nutmeg
  • salvia/sage

Ingredienti per la vellutata di zucca /Ingredients for pumpkin soup

  • 1kg di zucca/ 2lb of pumpkin
  • sale/salt
  • olio/oil
  • panna acida da cucina/fresh cream for cooking
  • 130 gr di porro/5oz of leek
  • pepe nero/pepper
  • 500 gr di brodo vegetale/1lbg of vegetable broth

Pulite il porro e tagliatelo a rondelle. Scaldate l’olio in una casseruola capiente, quindi unitevi il porro e fatelo soffriggere per pochi minuti. Intanto pulite la zucca e tagliatela a cubetti, aggiungetela nella casseruola e fatela insaporire qualche minuto, quindi aggiungete il brodo vegetale caldo. Fate cuocere per 20 minuti, aggiungete poi un pizzico di noce moscata, sale e pepe. Unite la panna e frullate accuratamente con il mixer a immersione.Distribuitela infine nei piatti, guarnite con le praline di salmone. Per preparare le praline di salmone: tagliate il filetto di salmone a cubetti, aggiungete l’olio, il sale, la salvia, lo zenzero,un pizzico di noce moscata e un cucchiaio di farina. Amalgamate con le mani e formate tante piccole polpettine. Infornate per 15 minuti a 180°,aggiungendo un bicchiere di brodo vegetale.

Clean the leek and cut into slices. Heat the oil in a large saucepan, then add the leek and let it fry for a few minutes. Clean the pumpkin and cut it into cubes, add it to the saucepan and let it cook for a few minutes, then add the hot vegetable stock. Cook for 20 minutes, then add a pinch of nutmeg, salt and pepper. Add the cream and whisk thoroughly with the immersion mixer. Finally distribute it in the dishes, garnished with salmon pralines. To prepare salmon pralines: cut the salmon fillet into cubes, add the oil, salt, sage, ginger, a pinch of nutmeg and a tablespoon of flour. Mix with your hands and form many small balls. Bake for 15 minutes at 180 °, adding a glass of vegetable broth.

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