Ricetta autunnale : minestra di scarola, fagioli e funghi porcini

L’autunno è fonte di ispirazione, è la stagione del raccolto, di uva e frutti della terra, ma è anche odore di caldarroste, colori caldi, profumi tenui e odori speziati. L’autunno è fare lunghe passaggiate nei boschi, dove si possono raccogliere funghi e castagne, ma soprattutto dove puoi fermarti un istante per guardare la natura con tutti i suoi colori. L’autunno è un camino acceso, è bere un thè caldo sotto le coperte, è preparare una torta di mele e mangiarla con i tuoi cari accompagnando il tutto con una tazza di cioccolata calda. L’autunno è una stagione magnifica perchè la natura ci offre un paesaggio meraviglioso pieno di colori spettacolari: giallo, rosso, arancione e marrone. Le foglie cadono e la terra ci offre frutti sublimi. Oggi vi propongo una cena olfattiva, e vi condurrò in un viaggio di odori e sapori. Un piatto rustico dal sapore intenso ma allo stesso tempo delizioso.

Autumn is a source of inspiration, it is the season of the harvest, of grapes and fruits of the earth, but it is also the smell of roasted chestnuts, warm colors, soft aromas and spicy smells. Autumn is going through the woods, picking mushrooms and chestnuts and looking at nature with all its colors. Autumn is a fireplace, hot tea under the covers, hot chocolate and apple pies. Autumn is a magnificent season because nature offers us a wonderful landscape full of spectacular colors: yellow, red, orange and brown. The leaves fall and the earth offers us sublime fruits. Today I propose an olfactory dinner, and I will take you on a journey of smells and tastes. A rustic dish with an intense flavor but at the same time delicious.

Ingredienti

  • una scarola
  • 200 gr di fagioli
  • 2 funghi porcini
  • 10 olive nere
  • olio
  • sale
  • 150 gr di pasta mista
  • an endive
  • 7oz of beans
  • 2 porcini mushrooms
  • 10 black olives
  • salt
  • oil
  • 5oz of mixed pasta

Mettete i fagioli secchi in un pentolino, copriteli con acqua fredda lasciateli in ammollo per almeno 8 ore. Trascorso il tempo necessario, cuocete i fagioli per 20 min, aggiungete un pizzico di sale. In una pentola a pressione, lessate la scarola in abbondante acqua salata per 20 minuti. Scolate la scarola e mettete da parte l’acqua di cottura, rimettetela nella pentola e aggiungete le olive denocciolate e un cucchiaio di olio di oliva. Amalgamate il tutto, aggiungete un mestolo di acqua di cottura e i funghi porcini tagliati a pezzetti. Lasciate cuocere per 10 minuti. Dopo che i fagioli saranno cotti, aggiungete altra acqua e cuocete la pasta per il tempo necessario, aggiustate di sale. A fine cottura unite la pasta con i fagioli alla minestra di scarola, fagioli e funghi, amalgamate il tutto e servite caldo. Buon Appetito!

Put the dried beans in a saucepan, cover them with cold water and let them soak for at least 8 hours. After the necessary time, cook the beans for 20 minutes, add a pinch of salt. In a pressure cooker, boil the endive in plenty of salted water for 20 minutes. Drain the endive and set aside the cooking water, put it back in the pan and add the pitted olives and a tablespoon of olive oil. Mix everything, add a ladle of cooking water and the porcini mushrooms cut into small pieces. Cook for 10 minutes. After the beans are cooked, add more water and cook the pasta for as long as necessary, season with salt. At the end of cooking add the pasta with the beans to the escarole soup, beans and mushrooms, mix everything together and serve hot. Enjoy your meal!

Autumn is a source of inspiration, it is the season of the harvest, of grapes and fruits of the earth, but it is also the smell of roasted chestnuts, warm colors, soft aromas and spicy smells. Autumn is taking long walks in the woods, where you can pick mushrooms and chestnuts, but above all where you can stop for a moment to look at nature with all its colors. Autumn is a burning fireplace, drinking hot tea under the covers, making an apple pie and eating it with your loved ones, accompanied by a cup of hot chocolate. Autumn is a magnificent season because nature offers us a wonderful landscape full of spectacular colors: yellow, red, orange and brown. The leaves fall and the earth offers us sublime fruits. Today I propose an olfactory dinner, and I will take you on a journey of smells and tastes. A rustic dish with an intense flavor but at the same time delicious

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