Spaghetti capesante, funghi porcini e peperoni cruschi.

The bran peppers are a particular ecotype of pepper (not spicy) and not of any pepper, although it is now widespread also in Abruzzo, Molise, part of Puglia and Calabria, owes its origin and greater diffusion to Basilicata. It is said that its introduction on the Lucan territory dates back to the 15th and 16th centuries by the Spaniards who imported it from the Antilles. This particular pepper has only two ways to be consumed: once dried it can be reduced to powder and with this enrich the flavor, aroma and color of focaccia, pasta, pizza and salami or fried dough. Today I present a really tasty first course: Spaghetti with scallops, porcini mushrooms and bran peppers. Scallop spaghetti, porcini mushrooms and bran peppers. The scallops marry the “earthy” flavor of the porcini mushroom very well and the result is an intense and tasty first course.

I peperoni cruschi sono un particolare ecotipo di peperone. Anche se ormai è molto diffuso in Abruzzo, in Molise, in Puglia e in Calabria, deve la sua origine e una maggiore diffusione alla Basilicata. Si dice che la sua introduzione nel territorio lucano risale al XV e XVI secolo dagli spagnoli che lo importarono dalle Antille. Questo particolare peperone ha solo due modi di essere consumato: una volta essiccato può essere ridotto in polvere e aggiunto ai vostri piatti. Con il suo saporere, l’aroma e il colore, potete rendere più gustose le vostre focacce, pizze e primi piatti. Oggi vi propongo un primo piatto davvero gustoso: ” Spaghetti con capesante, funghi porcini e peperoni cruschi”. Un connubio perfetto è capesante e funghi porcini, dove le prime si sposano molto bene con il sapore “terroso” del fungo porcino, donando così al vostro piatto un sapore intenso e gustoso.

Ingredienti

  • 250 gr di spaghetti/ 9 oz of spaghetti
  • 10 capesante/10 scallops
  • 100 gr di funghi porcini/ 3oz of porcini mushrooms
  • 1 peperone secco/ 1 dried pepper
  • 10 pomodorini rossi / 10 red cherry tomatoes
  • olio/oil
  • sale/salt
  • uno spicchi di aglio/a cloves of garlic
  • salvia / sage
  • un bicchiere di vino bianco/ a glass of white wine

In una padella, dorate uno spicchio di aglio. Dopo pochi minuti, eliminate l’aglio e aggiungete le capesante. Aggiungete i pomodorini rossi tagliati a metà e i funghi porcini. Sfumate con il vino bianco, aggiustate di sale e pepe e lasciate cuocere per 10 minuti. A questo punto, aggiungete il peperone crusco e lasciate cuocere per 5 secondi.Cuocete gli spaghetti al dente, scolateli e aggiungeteli al sugo preparato, spolverate con la salvia e servite.

In a pan, brown a clove of garlic. After a few minutes, remove the garlic and add the scallops. Add the red cherry tomatoes cut in half and the porcini mushrooms. Pour in the white wine, season with salt and pepper and cook for 10 minutes. At this point, add the pepper crusco and cook for 5 seconds. Cook the spaghetti al dente, drain and add them to the prepared sauce, sprinkle with the sage and serve.

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