Stessi Ingredienti Doppia Ricetta- ” Polpo con vellutata di melanzane” e “Polpo con melanzane a funghetto”

Oggi vi propongo una doppia ricetta usando stessi ingredienti. ” Polpo verace con vellutata di melanzane” e “Polpo con melanzane a funghetto”. Quindi, stessi identici ingredienti e due proposte differenti per palati, momenti ed esigenze diverse. Due piatti originali e sfiziosi che strizza l’occhio ad una alimentazione varia e bilanciata: la vellutata di melanzane con polpo si gusta tiepida accompagnata da un buon vino bianco secco, sapido e floreale. Il polpo con le melanzane a funghetto è  una  ricetta  appetitosa e facile  da preparare per una pietanza dall’intenso sapore mediterraneo, ideale come antipasto o secondo piatto, accompagnato da piccole friselle bagnate e condite da un filo di olio diventerà un piatto unico dal successo garantito.  

Today I propose a double recipe using the same ingredients. “True octopus with aubergine cream” and “Octopus with mushroom aubergine”. Therefore, the same identical ingredients and two different proposals for different palates, moments and needs. Two original and fanciful dishes that wink to a varied and balanced diet: the aubergine velouté with octopus can be tasted warm accompanied by a good dry, sapid and floral white wine. The octopus with mushroom aubergines is an appetizing and easy recipe to prepare for a dish with an intense Mediterranean flavor, ideal as an appetizer or a main course, accompanied by small friselle wet and seasoned with a little oil will become a unique dish with guaranteed success .

Ingredienti per “polpo con melanzane a funghetto”

  • 4 melanzane
  • due polpi veraci di medie dimensioni
  • salsa di pomodoro
  • basilico
  • sale
  • olio
  • aglio

In una padella dorate uno spicchio di aglio, dopo pochi minuti aggiungete il polpo e un bicchiere di acqua, coprite la padella e fate cuocere per dieci minuti. Nel frattempo tagliate le melanzane a tocchetti, aggiungetele al sugo con il polpo, aggiustate di sale e lasciate cuocere per altri 15 minuti. A questo punto aggiungete i pomodorini tagliati e la salsa di pomodoro, alcune foglie di basilico e lasciate cuocere ancora per altri 10 minuti in modo da ottenere una salsa densa. Servite accompagnando il piatto con friselline bagnate.

Ingredients for “octopus with eggplant”

  • 4 eggplants
  • two medium-sized octopus
  • tomato sauce
  • basil
  • salt
  • oil
  • garlic

In a frying pan brown a clove of garlic, after a few minutes add the octopus and a glass of water, cover the pan and cook for ten minutes. In the meantime cut the aubergines into small pieces, add them to the sauce with the octopus, add salt and cook for another 15 minutes. At this point add the chopped tomatoes and the tomato sauce, some basil leaves and cook for another 10 minutes to obtain a thick sauce. Serve accompanying the dish with wet friselline.

Ingredienti polpo con melanzane a funghetto

  • 4 melanzane
  • due polpi veraci di medie dimensioni
  • 6 pomodorini rossi o gialli
  • basil
  • salt
  • oil
  • garlic

Dip the octopus in already boiling water, together with the juice of a lemon. Cover it and cook it for 45-50 minutes. Then let it cool completely in the cooking water. Check the aubergines and bake them at 200 ° C for about 1 hour: the skin must be singed. Remove the octopus from its water, clean it from excess skin and cut it into small pieces. Dice the bread, season it with a little oil and salt and sauté in a pan until it becomes crunchy. Take the aubergines out of the oven, drain them from their water, cut them in half and dig them into the pulp. Blend it with a pinch of salt, 4 tablespoons of oil and 2 of apple cider vinegar, obtaining the velvety. Serve with the octopus, the crunchy cubes of bread and the halved cherry tomatoes. Complete with a sprinkling of pecorino romana, it will leave you speechless.

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